Passie voor drop

Venco is als een vriend voor je, een dropmaatje dat je het liefst altijd bij je wilt hebben. Venco begrijpt je, is verrassend en bevredigt op juist die momenten wanneer de hunkering naar drop het grootst is. Venco begrijpt deze hunkering naar drop helemaal. Iedere dag staan we weer klaar om voor jou het lekkerste dropje te maken en dat al 145 jaar lang! Hoe we dit doen willen wij graag met jullie delen. Lees en bekijk de 4 belangrijkste stappen in het maken van een lekker Venco dropje, nu en vroeger.

1. Extractie

Zoethout zorgt ervoor dat drop naar drop smaakt. De wortels van de zoethoutstruik – afkomstig uit landen als China, Syrie, Iran, Griekenland en Spanje – worden voorzichtig uitgegraven, gedroogd, fijngemalen en ingekookt tot een dikke zoethoutpap. Deze wordt gefilterd en in bakken gegoten. De hard geworden blokken – blokdrop – zijn de basis voor vrijwel alle dropsoorten. De blokdrop bestaat uit vaste blokken die in een plasticzak verpakt zijn. De blokken zijn vervolgens weer in een doos verpakt. Voor de verschillende soorten blokdrop is een recept ontwikkeld om de gewenste samenstelling, smaak en viscositeit te krijgen.

2. Deeg

In de dropfabriek wordt de blokdrop in water opgelost. Hier worden vervolgens verschillende ingredienten zoals suiker, gelatine, glucosestroop, zetmeel en Arabische gom aan toegevoegd. Deze massa – het deeg – wordt op smaak gebracht. Hier begint het watertanden van de drop- liefhebbers al, want net zoals een echte chefkok moet er tussendoor wel goed geproefd worden natuurlijk!

3. Gieten

Terwijl de vloeibare drop onderweg is naar de gietmachine, worden daar al platte bakken met ‘gietpoeder’ op een lopende band gezet. Met gipsen mallen worden in dit gietpoeder de vormen gedrukt, van bijvoorbeeld boerderijdrop of honingdrop. De vloeibare drop wordt vervolgens in deze vormen gegoten. De volgegoten bakken
worden opgestapeld en twee dagen in speciale kamers gedroogd.

4. Verpakken

De bakken met gedroogde drop worden nu omgekeerd. Het gietpoeder wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt; de dropjes worden schoongeblazen en gaan op de volgende lopende band richting glanstrommels. Via trechters verdwijnen de glanzende dropjes in de weegmachine. Deze rekent precies uit hoeveel dropjes er in de zakjes komen. Uiteindelijk gaan de gevulde zakjes of rolletjes in kartonnen dozen naar de winkels.

Al 145 jaar de lekkerste

Wie aan drop denkt, denkt aan Venco. Venco drop is niet meer weg te denken in het snoepschap. Maar hoe begon het eigenlijk allemaal 145 jaar geleden? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen door de jaren heen?