Geschiedenis

Wie aan drop denkt, denkt aan Venco. Venco drop is niet meer weg te denken in het snoepschap. Maar hoe begon het eigenlijk allemaal 140 jaar geleden? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen door de jaren heen?

1878 – Voornveld en Co.
(V en Co = Venco)

Met liefde en passie mengde Gerrit van Voornveld vanaf 1878 zoethout, Arabische gom, kruiden en suiker tot hij het beste recept voor Hollandse drop had ontdekt. De nieuwe smaakcombinatie uit het pakhuis aan de Amsterdamse Spuistraat werd al snel razend populair onder de Amsterdammers.

1891 – Drop als medicijn

Griep en verkoudheid grepen om zich heen tijdens de barre winter van 1891. Snotterende Amsterdammers zochten massaal hun heil in de zalvende werking van de dropjes van Van Voornveld. Het loyale personeel werkte in de drukke wintermaanden tot middernacht om aan de exploderende vraag te kunnen voldoen: Sterke koffie en de nodige glaasjes cognac hielden hen op de been

1900 – Lekkernijen

Aantrekkelijk gekleurde doosjes met heerlijke Venco producten sierden steeds vaker de toonbank van kruideniers, banketbakkers, chocolaterieën en delicatessezaken. Nieuwe smaken met een verrassende ‘bite’ maakten het snoep van Venco tot een onvergetelijke belevenis. Eenmaal geproefd,
wilde men niets anders meer!

1904 – Lindengracht

Uit het magazijn van de fonkelnieuwe fabriek aan de Lindengracht reden auto’s af en aan om Venco dropjes aan de man de te brengen. Buurtjongens zwaaiden de auto’s uit en hoopten een heerlijk dropje toegestopt te krijgen van de heren Dieperink die sinds 1899 de scepter zwaaiden. De liefde voor onze kwaliteitsdrop werd de jeugd met de paplepel ingegoten.

1908 – Hagelslag

Urenlang vielen hagelstenen op het dak van de fabriek aan de Lindengracht toen directeur Herman Dieperink het uitschreeuwde van verrukking. De kleine anijskorrels die hij tijdens een experiment had ontdekt deden hem direct denken aan het gure herfstweer van die dag: hagelslag. De ontdekking van Nederlands bekendste broodbeleg was vooral onder vrouwen en kinderen een groot succes.

1920 – Thuiskomen op vakantie

Waar je ook gaat, Venco reist met je mee. Wij Nederlanders gaan ver voor drop. In de trein, auto, vliegtuig, in het bos of op vakantie: overal nemen we drop mee. Zelfs als we in het buitenland wonen, vragen we familieleden om Venco drop op te sturen. Terwijl Venco vanaf begin twintigste eeuw al drop exporteert. Het blijft blijkbaar toch lekkerder als het van Hollandse bodem komt…

1945 – Anijsmelk (wederopbouw)

Anijsmelk! Dat was het heerlijke antwoord van Venco op de schaarste aan koffie en thee na de oorlog. Eén pastille opgelost in kokend water gaf de burger weer moed. Na de oorlog verzette men de bakens, met dank aan Venco.

1949 – Kasper Kwiek

Venco heeft zich altijd gericht op de jeugd en de jeugd kon altijd rekenen op Venco. Onder het genot van een lekker dropje genoot de jeugd van de avonturen van Kasper Kwiek, de nieuwe stripheld van Venco. Met iedere rol drop lazen de kinderen verder over Kwiek en Brigadier Boevenschrik

Jaren ’50 – Invloed uit de USA

Niet alleen op management en productie gebied groeide Venco met de tijd mee, maar ook qua tijdsgeest. Zo waagden enkele Venco-dames tijdens de lunchpauze een danspasje op de nieuwste muzikale rage uit de Verenigde Staten: Rock ’n Roll! Om daarna weer verder te gaan met de drop ‘Roll’.

1984 – Zwart goud

Waar anderen gelukkig worden van goud en diamanten, worden wij dat als onze volle smaak van echte drop wordt bekroond als een van de beste introducties in het levensmiddelensegment. Maar dat is voor ons liefhebbers geen reden om achterover te leunen! Zoals echte ‘goudzoekers’ zorgt onze passie ervoor dat wij onophoudelijk het lekkerste dropje voor jou willen maken.

Nu – Schoolkrijt

Venco is de onbetwiste marktleider binnen de dropcategorie. Schoolkrijt is al lange tijd een icoon en de nummer 1 van Venco én heel Nederland. Maar we zitten niet stil en blijven innoveren om de consument in hun behoeften te blijven voorzien. Daarom zijn we in 2021 met een baanbrekende innovatie gekomen: Venco Choco D’rop. Een unieke combinatie waarbij je kunt genieten van het beste van twee werelden: drop en chocolade.

Passie voor drop

Venco is als een vriend voor je, een dropmaatje dat je het liefst altijd bij je wilt hebben. Venco begrijpt je, is verrassend en bevredigt op juist die momenten wanneer de hunkering naar drop het grootst is.